Putkiremonttihelvetti

Kukaan ei tykkää putkiremontista. Se on kamalaa ja rasittavaa ja kestää. Tiedän tämän. Mutta silti, asiat voi mielestäni tehdä hyvin, vähän sinne päin, tai sitten jopa todella huonosti. Meidän remontin ilmoitettiin kestävän 4 viikkoa. Selvä, hommasimme koirille hoitajan koska asunnostamme ei löydy huonetta jossa koirat olisivat voineet olla poissa työmiesten tieltä päivisin. Tällä hetkellä kuitenkin eletään putkiremontin kahdeksatta viikkoa, ja minun hermoni alkavat pikkuhiljaa katketa… Tämän piti olla remontti joka ei paljoakaan häiritse asukkaita ja asunnoissa voi sen aikana elää lähes normaalisti.

Useamman pienemmän hermoromahduksen jälkeen lopulliset kilarit vedin siinä vaiheessa kun tulin eräänä neljännen viikon iltapäivänä töistä kotiin ja löysin asuntomme ulko-oven porraskäytävään asti avoimena eikä yhtään työmiestä näkynyt missään. Kuka tahansa olisi voinut kävellä sisään! Kukaan ei myöskään tullut enää sen illan aikana paikalle, joten jos olisimme esimerkiksi olleet matkoilla, ovi olisi saanut olla auki ties kuinka pitkään… Tämän jälkeen ilmoitin että meille ei enää tulla ilman että olen itse paikalla. Toki myös siksi että koirilla ei enää ollut hoitopaikkaakaan kun sovittu aika venyi ja paukkui. Firman johto tuntui ymmärtävän asian, mutta tieto kulki todella huonosti työmiehille asti. En ihmettele, sillä itsekin sain yrittää kommunikoida lähinnä Google kääntäjän avulla heidän kanssaan…

Sitä ennen oli mm. ilmoitettu työmiesten suojaavan remonttihuoneet. No suojasivatko? Eivät. Me suojasimme ne itse sen jälkeen kun tulimme ensimmäisen kerran kotiin ja kaikki paikat olivat pölyssä ja paskassa. Tämän jälkeen he repivät laittamiamme suojia surutta pois, tuntui että melkein tahallisesti. Sen saimme sentään loppumaan olemalla yhteydessä työnjohtoon. Työmiehillä oli sosiaalitilat kellarissa. Käyttivätkö he niitä esimerkiksi wc-asiointeihinsa? Eivät. Minä siivosin meidän pöntöstä heidän kusiaan. Remonttifirma kertoi myös tekevänsä loppusiivouksen sen jälkeen kun sotkua aiheuttava työ loppui, sekä pitävänsä huolen suojaamalla paikkoja ja tarvittaessa siivoamalla myös muulloin, että sotkua asuntoon ei jäisi. Siivosivatko he paikkoja välillä? Eivät. Yhden kerran yksi siivooja kävi imuroimassa lattiaa, toisen kerran he pesivät keittiön ja käytävän lattiat. Minä pesin vessoja aikalailla päivittäin, jotta siellä voisi edes hengittää. Tekivätkö he loppusiivouksen? No eivät tehneet, eivät minkäänlaista, itsellehän se jäi. Myös remontista tiedottaminen oli aivan olematonta. Sinä päivänä kun remontin oli ilmoitettu loppuvan, meille ei kerrottu mitään sen jatkumisesta. Toki näimme että kattoa ei ollut ja lattiapahvit olivat paikoillaan, mutta kukaan ei tullut kysymään miten järjestetään asia kun ensi viikolla pitäisi jatkaa vielä tai edes ilmoittamaan että remontti jatkuu.

Eletään tosiaan kahdeksatta viikkoa ja tänään saivat laitettua kattoihin viimeiset ilmastointisuojukset. Valmis remontti ei silti ole, sillä ilmastoinnissa on mennyt joku todella pahasti vikaan ja lattiaviemäri puskee ajoittain monta tuntia kerralla kylpyhuoneeseen sisälle kitkeriä, voimakkaita viemärikaasuja jotka eivät taatusti ole kovin terveellisiä. En voi pitää siellä vaatteita tai pyyhkeitä koska haju on niin voimakas että se tarttuu kaikkeen. Sitten se taas häviää joksikin aikaa. Olen yrittänyt peittää viemäreitä kelmulla, mutta ne eivät pysy paikallaan koska viemäristä tuleva tuuli on niin voimakas että se puhaltaa ne pois paikoiltaan.

En usko että tämä voi olla normaalia, mutta ilmastointiputkia tänään laitelleen työmiehen mukaan ratkaisu on avata välillä ikkunaa jotta uusi, tehokkaampi ilmastointi ei vedä viemäristä alipaineen takia korvaavaa ilmaa. No, kylpyhuoneessa ei ole ikkunaa enkä voi pitää ovea auki silloin kun haju tulee koska haju veisi tajun ja haisettaisi koko talon. Se myös tulee vaikka ovi olisi auki… Olisin niin toivonut että viemäri olisi puskenut kaasut sisälle tänään samaan aikaan kun he olivat paikalla, mutta ei se tietenkään sattunut juuri silloin… Haju on todella sellainen että siinä ei voi hengittää. En puhu mistään pienestä viemärin tuoksahtamisesta. Olen hoitaja ja hevostenhoitaja enkä ole ikinä haistanut mitään noin voimakasta ja kitkerää hajua missään tilanteessa… Se kertoo jo jotain. 😀

Tänään saimme lappusen johon kirjoittaa asunnon puutteet ja hyväksymmekö urakan valmiiksi. Arvaa hyväksymmekö?

Uusien putkien suojaksi laitetut laatikot ovat todella rumasti asennettu, useasta kohtaa väärän kokoisia ja jopa vinossa, katosta on lähtenyt isoja palasia laastia, vessan tai pesuhuoneen lattiaa ei suojattu kun katto maalattiin joten maalin roiskeita on jokapaikassa. Henkilökohtaisesti en maksaisi tällaisestä työstä mitään, mutta olemme vuokralla joten siltä kannalta asia ei toki häiritse meitä. Mutta vuokranantajamme on suomenruotsalainen säätiö, ja asunnot ovat pääosin hyväkuntoisia ja niitä on remontoitu ja niistä on pidetty huolta muuten, joten sen puolesta kyllä harmittaa että tämän työn jälki on nyt tällainen. Täytin kolmesivuiseen puute-paperiin myös kaikki yllämainitsemani, saa nähdä mitä niille tehdään.

Suurin huolenaiheeni on viemärikaasut koska niiden kanssa ei voi elää normaalia elämää enkä kyllä viitsi haistella niitä kovin pitkään.

No, kaikista kokemuksista täytyy yrittää löytää jotain positiivistakin, ja tämän nimenomaisen jälkeen olen ainakin entistä tyytyväisempi että valitsimme kaikki häihimme osallistuneet tahot puhtaasti suositusten ja kokemuksien perusteella vaikka se sitten hilasikin hintalappua vähän korkeammalle. Samaa periaatetta aion noudattaa jatkossakin…

 

EDIT 13.2.2018: Ajattelin vain palata tähän postaukseen kertomaan että tuon urakan hyväksymislappusen jälkeen emme kuulleet putkifirmasta enää mitään, eikä kukaan tullut koskaan edes katsomaan listaamiani puutteita. Juuri tällä tavalla itsekin hoitaisin firmaani! NOT. Talonmies sai sentään korjattua hajuongelman.

Jaa julkaisu

This entry was posted in Yleinen.

Vastaa